maanantai 9. syyskuuta 2013

Smart City -työpajassa ideointia ja kumppanuuksien rakentamista

Mikkeli Smart City -työpajasarjan toinen tilaisuus toteutettiin 5.9. Helsingissä ja paikalle oli saapunut runsas joukko digitaalisen palvelun tuottajia, asiantuntijoita ja kaupungin sekä ministeriön edustajia. Tunnelma oli energinen ja salissa vallitsi selkeä yksimielisyys siitä, että digitaalinen kaupunki on niin tätä päivää ja sen rakentamiseen lähdetään Mikkelissä nyt ensimmäisinä Suomessa - yhdessä palveluntuottajien ja kaupungin kanssa.

Työpajassa käytiin hyvinkin jalostavaa keskustelua kaupunkien ja yritysten strategisten kumppanuuksien rakentamisesta kun tavoitteena on uudistaa kaupunkien hankintakulttuuria täysin uudenlaiseksi. Sekä rakentaa Suomen ensimmäistä digitaalista kaupunkia yhdessä - kumppaneina. Paikalla olleet digialan johtavat yritykset antoivat kaupungin edustajille myöskin arvokasta palautetta siitä, minkälainen avoimen kilpailun tulisi olla, jotta se houkuttelisi yrityksiä osallistumaan. Yrittäjät olivat yksimielisiä siitä, että kilpailulle on tilausta ja että mukaan kisaamaan lähdetään varmasti.

Palveluiden digitalisointi avuksi kuntien tuottavuusvajeen nujertamiseksi


Kuntien tuottavuus on jatkuvasti laskenut ja päällä on jatkuva tuottavuusvaje, toteaa Lupaus 2016 -ohjelman johtaja Juha Ropponen. Kun kyseessä on näinkin suuri palveluiden tuottaja kuin julkinen sektori, niin miten käy maamme kilpailukyvyn jos tuottavuus on jatkuvasti laskussa? Jotain on siis tehtävä ja asioita olisi osattava katsoa aivan uudella tavalla ja unohtaa vanhat toimintamallit, haastaa Ropponen.

Kuntalaisia olisi pystyttävä osallistamaan palvelujen tuottamiseen, jolloin resursseja pystyttäisiin suuntaamaan tehokkaammin niille osa-alueille, jossa työtä tekeviä käsipareja todella tarvitaisiin. Hyvänä esimerkkinä palvelurakenteen tehottomuudesta voisi toimia vanhusten kotihoito, jossa hoitajilla 40 prosenttia työajasta suuntautuu itse vanhusten hoitotyöhön kotikäynneillä ja loput 60 prosenttia työajasta kuuluu esimerkiksi työmatka-ajoihin ja hallinnollisten työtehtävien suorittamiseen, toteaa Ropponen. Palveluprosesseja digitalisoimalla lisättäisiin paitsi työn tehokkuutta ja tuottavuutta, myös kuntalaisten, tässä tapauksessa vanhusten kokeman palvelun laatua.

Asenteet ja kokonaisarkkitehtuurin varmistaminen suurimmat haasteet



Edellisessä työpajassa tunnistetut haasteet todettiin myös tämän työpajan osallistujien keskuudessa todellisiksi. Suuren haasteen asettaa erityisesti kuntien sähköisten palveluiden kokonaisarkitehtuurin toimivuuden varmmistaminen. Päälleliimatut ja lukemattomat yksittäiset tietojärjestelmät, joiden integraatioaste on heikko, ei pidemmällä tähtäimellä hyödytä ketään saatika nosta palveluiden tuottavuutta.

Oleellinen työpajassa esitetty kysmys on myös toimijaverkoston hallinnointi; Miten yhteinen, toiminnan ja tehtävien suorittamisen laatutaso eri toimijoiden kesken varmistetaan, kun tällä hetkellä julkisella sektorilla toimijakenttä palveluiden tuottamisessa voi olla hyvinkin laaja? Lisäksi keskustelussa nousi esille seuraavat tunnistetut haasteet:

  • Loppukäyttäjälähtöisyys: miten varmistetaan kuntalaisten mukaanotto suunnitteluvaiheessa ja sitä kautta sitoutuminen myöhemmin digitaalisten palveluiden käyttöönotossa?
  • Palveluiden käyttöönoton haaste
  • Tavoitetasetanta: mistä se säästö palvelujen uudelleen muotoilussa ja digitalisoinnissa voisi tulla? Kuntien olisi pyrittävä tarpeiden ja tavoitteiden entistä selkeämpään kiteyttämiseen ja kirkastamiseen eli mistä säästö otetaan ja millä keinoilla se saavutetaan? 
  • Liikkeelle olisi pyrittävä lähtemään puhtaalta pöydältä, jolloin kaikki vanhat rajapinnat ja järjestelmät olisi kyettävä jättää historiaan.
  • Asennemuutos: kyseessä ei enää ole hightech vaan enemminkin lowtech, joka on jo pitkään ollut osa ympäröivää todellisuutta. On siis selvää, että ongelma on asenteissa.
  • Kunta- ja sote-uudistuksen junnaaminen paikoillaan: mitä uudistuksia uskalletaan tehdä kun tulevaisuudesta ei ole tietoa? 


Seuraavat työpajat järjestetään 19.9. Mikkelissä ja 26.9. Helsingissä. Ilmoittaudu työpajoihin tästä ja ole mukana rakentamassa arkea helpottavia digitaalisia kaupunkeja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti