Sujuva liikkuminen

Työpajassa Mikkelissä 21.8. pohdittua

Kun tieto liikkuu, mummo liikkuu!

Pipsa Helsingin Kallion sykkeestä. Firma vaihtunut, mutta Pellinen
pysynyt: Lääkintöhallitus, Stakes, Terveydenhuollon ja
hyvinvoinnin laitos...Hyvinvoinnin edistäjä vuosikymmenien ajan.
Äiti Puumalassa, ikiaikainen ystävätär Mikkelissä.
Minun äitini asuu Puumalassa. Luulisin, että lopun ikäänsä. Hän on niitä ihmisiä, joille hyvä elämä järjestyy kotona. Suomessa on yli miljoona 63-täyttänyttä. Heistä 140000 on sosiaali- ja terveyspalveluiden piirissä. 860000 ihmistä ei siis sen kummemmin ole. Elävät hyvää ja onnellista elämää kotonaan. Noista 140000:sta 90000 muutakin asuu kotona, säännöllisen kotiavun turvin.

Ympärivuorokautisen hoidon ja hoivan piirissä on 50000 heistä. Se on 5%. Kotona asumisen hyvinvointia ei ratkaista ratkaisemalla sosiaali- ja terveydenhuollon ongelmia.

Mikkelin seudulla ollaan jo nyt askel edellä muita. Minun äitini asuu Puumalassa. Puumalassa on erilaista, yhteisössä pidetään huolta toisista. Luokseen ikäihmiset pyytäneen kirkkoherran minihame ei kauhistuttanut ketään.Kyyhkylästä tulee videolta todellakin asiantuntevaa jumppaa. Aamuisin äiti herää jumppaamaan. Useimmiten mukana on naapurin Martta. Joskus muitakin. Välillä minäkin täällä käydessäni pääsen mukaan. Me tytöt kommunikoidaan Helsingistä säännöllisesti ja sähköisesti. Sellaista etähuolenpitoa.

Se on hyvää elämää, tavallista teknologiaa, yhteisöllisyyttä ja arjen hyvinvointia. Tuohon rajapintaan voi syntyä myös liiketoimintaa. Asukkaat tarvitsevat kunnan palveluja - mutta onnellinen elämä syntyy usein ihan muusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti